free page hit counter Nevjerovatne činjenice o Zemlji za koje nismo znali - Vedra Strana

Nevjerovatne činjenice o Zemlji za koje nismo znali

30 November 2018

Tokom godina naša se planeta mnogo promijenila, a promjene su vidljive s najmanjih tački gledišta do najvećih, poput spoljnog prostora. Međutim, koliko zapravo znamo o tome?

Jeste li znali da je ozonska rupa sve manja? Istraživanja su pokazala da je 2015. godine, u poređenju s 2000. godinom, ozonska rupa preko Antarktika smanjena za 4 miliona kvadratnih kilometara i nastavila rasti.

129 ° F je najniža temperatura koja je ikada bila registrovana na Zemlji. Bio je to hladan ljetni dan 23. jula 1983. na stanici Vostok na Antarktiku.

Proljeće putuje oko 2 km / h. Naučnici su to otkrili praćenjem brzine cvjetanja različitih biljaka na različitim teritorijima.

Porast krvnog pritiska je uobičajena pojava kad se ljudi penju na planine. Ali postoji jedno mjesto na Zemlji gdje se to ne događa i to je Tian Shan.

Kimolos, grčko ostrvo u Egejskom moru udaljeno je samo 20,6 km i ima vrlo zanimljivu karakteristiku. Kada pada kiša, ostrvo je prekriveno sapunastom pjenom.

Jeste li znali da rijeka Amazon ima blizanca, samo da je pod zemljom? Hamza je neslužbena rijeka koja teče paralelno s rijekom Amazonom oko 13.000 stopa podzemlja. Duga je 3700 milja i široka 248 milja.

Prije otprilike 300 mil. godina, skoro cijela zemlja Zemlje bila je jedan jedini superkontinent Pangea. Tokom perioda jure, Pangea se podijelila na 2 kontinenta, a svaki od njih se kasnije razdijelio. Gondwana (ono što je sada Afrika, Južna Amerika, Antarktik, Indija i Australija) prvo se podijelila od Laurasia (Evroazija i Sjeverna Amerika). Tada je oko 150 mil. godina Gondwana razbijena. Indija je otrgnula s Antarktike, a Afrika i Južna Amerika raspršile su se, prema članku u časopisu Journal of Geophysical Research (1970.).

Izvor slika: worldfactsftw.com

 

Nevjerovatne činjenice o Zemlji za koje nismo znali
1
Komentari
Neueste Artikel