free page hit counter Misterija Fibromijalgije je Riješena - Naučnici pronašli Uzrok Bola u Venama - Vedra Strana

Misterija Fibromijalgije je Riješena – Naučnici pronašli Uzrok Bola u Venama

26 December 2018

Imam rođaku koja se žalila na konstantan umor i bol u mišićima. Svaki doktor koji je posjetio rekao joj je da je sve u glavi. Nije bilo fizičkih dokaza o traumi, a nisu mogli utvrditi tačan uzrok njenih pritužbi, a njena se dijagnoza obilježava samo kao blagi mentalni poremećaj ili posttraumatski stres.

Međutim, to nije “samo stres”, a moja rođaka nije jedina. Više od 5 milijona Amerikanaca koji su navršili 18 i više godina bili su pogođeni ovim poremećajem ili hroničnom bolesti nazvanom “Fibromyalgia”.

Već decenijama ova bolest je karakterizirana kao “u pacijentovoj glavi” – psihosomatski poremećaj uzrokovan mentalnim faktorima pacijenta i maštom.

Budući da su se mnogi bolesnici žalili na bol u vratu, leđima, ramenima i nogama, naučnici su morali dublje kopati. Morali su napraviti hiljade eksperimenata kako bi odredili tačan izvor te boli. U svim testovima nisu uspjeli, osim jednog. Najnovija istraživanja pomogla su konačno utvrditi da ta bol nije u pacijentovoj mašti. Dolazi iz dlanova! Bol je uzrokovana osjetilnim živcima u krvnim žilama na dlanovima.

Naučnici u Integrisanoj tkivnoj dinamici bili su odgovorni za ta otkrića. Otkrili su da su vlakna koja su trebala biti odgovorna samo za protok krvi u koži, takođe odgovorna za bol.

Međutim, naučnici su morali napraviti drugu studiju samo kako bi bili sigurni. Pokušali su pronaći neke patogene u krvnim žilama koje bi mogle doprinijeti toj bolesti. Nakon provedenih eksperimenata, otkrili su da postoji značajan porast osjetilnih vlakana na određenim mjestima unutar krvnih žila kože.

Oni koji su odgovorni za tu bol su živci. Oni su dio sjenki arteriola i venula. Ta duga riječ koja vam ne znači ništa kontrolišee toplinu vašeg tijela. To čini kontrolisanjem protoka krvi kroz krvne žile.

Kada je toplo, ti se otvori zatvaraju. To tjera krv na površinu kože.
Kada je hladno, oni se otvaraju i dopuštaju da vene zadrže i čuvaju toplinu. Zato su nam ruke i noge hladne.

Naučnici smatraju da bi to moglo biti glavni uzrok bolnih ruku koje pacijenti s fibromijalgijom mogu iskusiti.

“Budući da su senzorska vlakna odgovorna za otvaranje štapova, oni bi postali posebno aktivni u hladnim uvjetima, što je vrlo dosadno vrijeme za pacijente s fibromijalgijom”.

Drugi zanimljivi detalj u njihovom istraživanju je da su otkrili da u našim rukama postoji mnogo pogrešno usmjerene krvi. Budući da naše ruke i noge sadrže više krvi nego što im je potrebno, jedino uvjerljivo objašnjenje za to jest da se koriste kao rezervoari krvi koje moraju upravljati tijelom. Međutim, nije sva tu krv tamo gdje treba jer postoji mnogo različitih faktora koji bi mogli uticati na to.

Prva stvar koju biste trebali učiniti jest smanjiti stres u vašem životu. Samo se opustite. Znam da je teško napraviti, ali barem probajte. Da biste smanjili stres, takođe biste se mogli rekreirati. To će postupno smanjiti bol. I duže spavaj. To je jedna od najvažnijih stvari u liječenju ovog stanja.

Izvor slika: 24viralphotos.com

Misterija Fibromijalgije je Riješena – Naučnici pronašli Uzrok Bola u Venama
1
Komentari
Neueste Artikel