free page hit counter Koju hranu biste trebali jesti, a koju izbegavati na prazan stomak - Vedra Strana

Koju hranu biste trebali jesti, a koju izbegavati na prazan stomak

20 February 2019

Mnogi se opredeljuju za plodove, belančevine ili grickalice u poređenju sa šoljicom kafe i pecivima u uverenju da donose zdraviji izbor. Međutim, mnogi nisu svesni da neka hrana utiče  na naša tela na različite načine. Određena hrana nudi sama po sebi velike koristi, dok druga to nema.

Hrana koju trebate izbeći na prazan stomak

Kruške

Krmno bilje u kruškama može uzrokovati želučani poremećaj i oštetiti tkiva za varenje.

Začini

Začinjena hrana koja je pojedena pojedinačno je suviše oštra za digestivni sistem. Začini izazivaju otpuštanje želudačke kiseline, što dalje stvara mogućnost razvoja želučanih poremećaja.

Slatkiši

Dok slatkiši u početku pružaju brzu energiju, nivo šećera u krvi brzo pada, što dovodi do zamora i razdražljivosti. Oni takođe ne sadrže zdrave hranljive materije za održavanje nivoa energije i ne nude druge zdravstvene koristi.

Banane

Iako su bogate magnezijumom, konzumiranje banana na prazan stomak podiže nivoe minerala u krvi, što bi moglo da promeni zdravlje srca i performanse.

Paradajz

Paradajz je dobar izvor vitamina C i drugih hranljivih materija. Međutim, visok nivo taninske kiseline koju sadrži paradajz, takođe stimuliše veću proizvodnju kiseline u gastrointestinalnom traktu, što može oštetiti tkiva i dovesti do želučanih poremećaja.

Limunasto voće

Visok nivo limunske kiseline koju sadrži limunasto voće može da ošteti sluzne membrane i uzrokuje gastritis kada se konzumira samo.

Proizvodi od kvasca

Hleb, peciva i druge namirnice napravljene od kvasca povećavaju prirodni kvasac. U obilju, povišeni nivo kvasca dovodi do različitih problema od oralnih i želučanih infekcija do pora na koži.

Zeleno povrće

Dok je dobar izvor aminokiselina, minerala i vitamina, sastojci koji se nalazi u zelenom povrću dovode do nelagodnosti u stomaku u obliku žgaravice i viška gasova u stomaku.

Fermentisani mlečni proizvodi

Jogurt i drugi kultivisani ili fermentisani mlečni proizvodi pružaju bogatstvo probiotika. Međutim, kada se konzumira na prazan želudac, sadržaj hlorovodonične kiseline brzo uništava zdrave bakterije, što negira bilo kakvu korist.

Hladna gazirana pića

Hladna temperatura teži usporavanju cirkulacije krvi u gastrointestinalnom traktu, što usporava proces varenja. Karbonizacija takođe može biti štetna za delikatnu sluznicu.

Dobra hrana na prazan stomak

Orasi

Prirodni protein sadrži bogate antioksidante, minerale, vitamine i omega-3 masne kiseline za zdravlje srca. Šarolikost oraha obezbeđuje esencijalne hranljive materije dok pomaže u odlaganju gladi.

Jaja

Mogu se konzumirati u bilo koje doba dana, jaja su potpuni protein, pored pružanja gvožđa i drugih minerala pored vitamina i hemijskih jedinjenja. Ovi nutrienti pomažu u razvoju mozga, povećavaju sećanja i imaju mogućnost da spreče bolove povezane sa očima kasnije u životu.

Med

Prirodni nutrijent je bogat izvor amino kiselina, vitamina B i višestrukih minerala. Konzistentnost, tekstura i antimikrobna svojstva meda sprečavaju procese gastrointestinalnih bolesti, podstiču imuni sistem i ublažavaju simptome bolesti gornjih disajnih puteva.

Ovsena kaša

Hrana za doručak je zdrava kombinacija ugljenog hidrata sporijeg gorenja, esencijalnih minerala i vlakana koji služe kao idealni izvor goriva za početak dana. Vlakno takođe pomaže u smanjenju lošeg holesterola, što zauzvrat pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Heljda

Smatra se da je seme, a ne zrno, heljde bogat izvor vitamina B, gvožđa i drugih minerala, proteina, rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Vlakno semena ne samo da zdravi gastrointestinalni sistem, već i održava zdrav nivo holesterola.

Borovnice

Bogate vitaminima A, C i E, borovnice sadrže antioksidativna jedinjenja koja uništavaju slobodne korene koji doprinose razvoju kancera, degenerativnih bolesti, infekcija i nezrele starosti.

Lubenice

Popularno letnje voće balansira nivoe tečnosti i elektrolita dok snabdeva vitaminima A, B-kompleksa i vitamina C. Lubenica takođe ima antioksidante poznate kao flavonoidi koji štite organe i tkiva od efekata starenja, infekcija i razvoja maligniteta.

Kukuruzna kašica

Prerađeno zrno je divan izvor proteina, minerala i nezasićenih masti. Kombinacija jedinjenja smanjuje glad, balansira šećer u krvi i obezbeđuje vitalne hranjive materije dok sprečava kardiovaskularne bolesti i gojaznost.

Hleb od celog zrna

Kada se napravi bez kvasca, hleb od celog zrna je dobar izvor gvožđa, magnezijuma i selena, koji sprečavaju anemiju, doprinose energetskim zahtevima tela dok pomažu imunološkom sistemu. Fiber celog zrna održava gastrointestinalnu regularnost dok smanjuje glad i reguliše nivo holesterola.

Pšenične klice

Dodavanje pšeničnih klica na vašu ishranu može pomoći održavanju vašeg digestivnog sistema bez problema. Pšenične klice se mogu koristiti kao nadopunjavanje za mnoge predmete za doručak, uključujući plodno voće, ovsenu hranu ili jogurt. Takođe je odličan dodatak za pečenu hranu, kao i palačinke i vafle. Pšenični klice obezbeđuju ozbiljnu količinu vitamina E (15 procenata dnevne preporučene vrednosti) i folne kiseline (10 procenata dnevne preporučene vrednosti).

Izvor slika: allindiaroundup.com

Koju hranu biste trebali jesti, a koju izbegavati na prazan stomak
1
Komentari
Neueste Artikel