free page hit counter Jeste Li Primijetili Da Nema Zvijezda Na Slikama Sa Mjeseca? Evo Zašto! - Vedra Strana

Jeste Li Primijetili Da Nema Zvijezda Na Slikama Sa Mjeseca? Evo Zašto!

23 December 2018

20. jula 1969. je datum kada se dogodilo slijetanje na Mjesec i obilježeno je kao najmonumentalniji trenutak u istoriji čovječanstva. Astronauti Apollo 11 Neil Armstrong i Buzz Aldrin izašli su iz modula lunarnog Eaglea i uzimajući čovjekov prvi korak na Mjesecu je nešto što smo svi vidjeli.

Postoji toliko mnogo teorija da je slijetanje na Mjesec bila prevara koju je napravio Hollywood. Među ostalim kontroverznim stvarima činjenica je da se zvijezde ne mogu vidjeti na tim slikama. Unatoč tome, za to je dat savršeno dobar razlog. Kamere jednostavno nisu bile prilagođene da bi ih uhvatile. Postoje dva načina prilagodbe postavke kako biste snimili najbolju fotografiju. Uzmimo primjer, na primjer, da želite fotografisati prijatelja na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Prvo biste suzili otvor kako biste izbjegli previše svjetla. Takođe biste podesili brzinu zatvarača tako da senzor fotoaparata samo kratko uključi svjetlo. Proširite otvor i usporite brzinu zatvarača kako biste svjetlili više svjetala.

Na Mjesecu je taj proces okrenut. Ako je prioritet hvatanje zvijezda, tada biste trebali osigurati da je vaš prijatelj savršeno stajao tako da ne bi smio zamagliti fotografiju, dok su usporeni okviri i otvor omogućili dovoljno svjetla.

Ako je vaš prioritet bio osigurati da vaš prijatelj bude što jasniji na fotografiji, povećali biste brzinu zatvarača i smanjili otvor blende.

Astronauti Apollo odlučili su da je prioritet hvatanje slijetanja na Mjesec. Slikanje na Mjesecu bilo je, razumljivo, bitnije za Astronaute nego za snimanje zvijezda.

Izvor slika: aweinterpro.com

Jeste Li Primijetili Da Nema Zvijezda Na Slikama Sa Mjeseca? Evo Zašto!
1
Komentari
Neueste Artikel