free page hit counter Evo šta se dešava sa vašim telom korak po korak nakon što prestanete pušiti - Vedra Strana

Evo šta se dešava sa vašim telom korak po korak nakon što prestanete pušiti

20 February 2019

Upravo sada je pravi trenutak da prestane pušiti. Zašto? Za samo 20 minuta, počet ćete osećati prednosti. Ovde ćemo objasniti promene koje se dešavaju u vašem telu u roku od nekoliko minuta, sati, dana, pa čak i godinama nakon što se odreknete ove navike. Zdravstvene koristi od odvikavanja od danas vas mogu iznenaditi.

1. Pad pulsa (20 minuta nakon što ste prestali pušiti)

Efekti odvikavanja počinju odmah. U roku od 20 minuta nakon zadnje cigareta, vaše srce će početi da usporava prema normalnom nivou.

2. Smanjena razine CO u vašem telu (12 sati nakon što ste prestali pušiti)

Ugljen-monoksid, koji može biti otrovan za telo u većim količinama, oslobađa se iz duvana koji gori i udiše se kao dim od cigarete. Ugljen monoksid se vrlo dobro veže uz krvna zrnca, i tako visoka količina može spriječiti ćelije da se vezuju sa kiseonikom. Nedostatak kiseonika u krvi često dovodi do ozbiljnih srčanih i drugih zdravstvenih problema. Samo 12 sati nakon prestanka pušenja, ugljen-monoksid u vašem telu se smanjuje na niži nivo. S druge strane, količina kiseonika u krvi se povećava na normalan nivo.

3. Smanjen rizik od CAD (24 sata nakon što ste prestali pušiti)

Rizik od bolesti koronarnih arterija (CAD) za pušače je 70 posto viši nego kod nepušača. To je najčešći oblik bolesti srca i vodeći uzrok smrti u SAD-u, prema podacima Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv. Međutim, samo jedan dan nakon prestanka pušenja, rizik od CAD će početi da se smanjuje. Rizik od srčanog udara počinje da opada.

4. Poboljšanje mirisa i ukusa (48 sati nakon što ste prestali pušiti)

To ne može biti opasno po život, ali je nemogućnost da se osete mirisi i ukusi jedna je od više očiglednih posljedica pušenja. Nakon što ste prestati pušiti za 48 sati, vaš nervni završeci će početi da ponovo rastu, i vaša sposobnost za miris i okus će se poboljšati. Uskoro ćete početi bolje ceniti finije stvari u životu.

5. Vežba s lakoćom (dve do tri sedmice nakon što ste prestali pušiti)

U roku od tri sedmice, vi ćete biti u mogućnosti da ostvarite i obavljate fizičke aktivnosti bez osjećaja zadihanosti. Prestanak pušenja za nekoliko sedmica daje vašem telu vreme za regeneraciju i lečenje. Cirkulacija krvi i rad srca će se značajno poboljšati u tom periodu. Pluća će početi da se čiste, što će vam omogućavati da lakše dišete. Za većinu pušača, povlačenje simptoma početi da jenjava dva tjedna nakon što prestanu.

6. Smanjenje kašlja i otežanog disanja (jedan do devet mjeseci nakon što ste prestali)

Nakon mesec dana bez cigareta, unutrašnjost pluća će početi da se popravlja. Unutra su malene, kosi nalik strukture koje guraju sluz iz pluća. Kada se te strukture u stanju da efikasno rade svoj posao, mogu da se bore protiv infekcija i lakše da čiste pluća. Uz pravilno funkcionisanje pluća, vaš kašalj i otežano disanje i dalje će se dramatično smanjivati. Povlačenje simptoma će nestati u potpunosti u roku od devet meseci nakon što ste prestali pušiti. Dužina vremena koje je potrebno zavisi od toga koliko dugo i koliko često ste pušili prije nego što ste prestali.

7. Smanjen rizik od srčanih bolesti (godinu dana nakon odvikavanja)

Nakon godinu dana je načinjen jedan veliki korak. Nakon godinu dana bez pušenja, rizik za bolesti srca pada na pola u odnosu na pušače. To znači da neko ko puši ima dvostruko veće šanse kao od vas da razvije bilo koju vrstu bolesti srca.

8. Smanjen rizik od moždanog udara (pet godina nakon odvikavanja)

Širok spektar otrovnih tvari se oslobađa u spaljivanju duvana. Vremenom, ove supstance uzrokuju sužavanje krvnih sudova, što povećava rizik od moždanog udara. Nakon pet do 15 godina, rizik od moždanog udara je isti kao kod nepušača.

9. Smanjen rizik od raka pluća (10 godina nakon odvikavanja)

Pušači su u većem riziku od nepušača na zastrašujućim popisima obolelih od raka. Rak pluća je najčešći oblik raka koji utiče na pušače. Pušenje je glavni uzrok raka pluća i čini 90 posto smrtnih slučajeva od raka pluća u svetu. To može trajati 10 godina, ali ako ste prestali, na kraju rizik od smrti od raka pluća će pasti na pola u odnosu na pušače. Deset godina nakon što ste prestali, rizik i od drugih vrsta raka se smanjuje.

10. Isti rizik od srčanih bolesti kao kod nepušača (15 godina nakon odvikavanja)

Petnaest godina nakon zadnje cigarete, rizik za bolesti srca će biti na istom nivou kao kod nepušača. Rizik od razvoja drugih uslova, kao što su aritmija, takođe će biti smanjen na normalan nivo.

11. Dugoročne prednosti odvikavanja

Dugoročne koristi od odvikavanja od pušenja su značajne i mogu povećati životni vek. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nepušač živi oko 10 godina duže od pušača. Prestanite danas, i možda dobijete ekstra 10 godina da možete živeti sa funkcionalnim srcem i zdravim plućima, što vam omogućava da ostanete aktivni i osećate se odlično.

12. Jeste li spremni za odvikavanje?

Odvikavanja od pušenja nije lako, ali je definitivno vredno borbe, a tu su i resursi na raspolaganju koji će vam pomoći da danas prestanete. Ako ste spremni za prednosti života bez dima, posetite mnogobrojne centre za informacije o tome kako započeti vaš put odvikavanja. Iskoristite brojne članke i alate, tako da možete jednom za svagda prestati pušiti.

Izvor slika: providr.com

Evo šta se dešava sa vašim telom korak po korak nakon što prestanete pušiti
1
Komentari
Neueste Artikel