free page hit counter Ako otvarate vrata od automobila kao što to rade u Holandiji, možete spasiti mnoge živote biciklista - Vedra Strana

Ako otvarate vrata od automobila kao što to rade u Holandiji, možete spasiti mnoge živote biciklista

30 December 2018

Urbani biciklisti susreću se sa mnogim opasnostima: pešaci koji zaklanjaju putanje i nepromišljeni vozači su među najočiglednijim, ali biciklisti se takođe suočavaju sa rizikom na putu koji se naziva “dooring” – sudar koji rezultira kada parkirani vozač otvori vrata automobila direktno na putu biciklisti.

Većina država ne prati slučajne nesreće, tako da je teško odrediti koliko često se događaju. Međutim, grad Chicago je analizirao podatke iz Odeljenja za transport u Illinoisu iz 2011. godine i otkrio je da  se jedna od pet nesreća u Cikagu prouzrokovanih u toj godini dogodile na taj način.

Deca u Holandiji nauče ovu naviku od svojih nastavnika i roditelja, a čak su uključena i u njihove vozačke testove. Sada, praksa počinje da se uvodi u SAD, delimično zahvaljujući evanđelistima kao što je Michael Charney.

Charney, lekar iz Kembridža, u državi Massachusetts, osnovao je internet stranicu pod nazivom dutchreach.org, nakon što je lokalna žena Amanda Phillips nastradala u nesreći koja se dogodila. Pruža resurse o sigurnosti vožnje biciklom i predlaže načine promovisanja holandske prakse. U međuvremenu, zagovaračke grupe poput asocijacije biciklista u San Franciscu takođe šire reč.

Da bi se sprečile nesreće, vozači u Holandiji oslanjaju se na jednostavnu praksu koja je nazvana “Dutch Reach”: nakon parkiranja, vrata automobila otvaraju koristeći svoju desnu ruku umesto leve, iako je ona bliža vratima. Ova metoda primorava vozače da okrenu svoja tela tako da gledaju preko ramena, omogućavajući im da tako ugledaju eventualne  nadolazeće bicikliste na ulici.

Neki američki gradovi, poput Minneapolisa, počinju da grade zaštićene staze za vozače bicikala. Ali u većini mesta, označene staze za bicikliste nalaze se u “zoni vrata”, tzv. zaštitna zona između parkiranih automobila i glavnog puta. Dok više gradova ne investira u promene infrastrukture kako bi biciklisti bili sigurni, vozači u SAD mogu spasiti živote tako što će prilagoditi svoje navike.

Izvor slika: youtube.com

Ako otvarate vrata od automobila kao što to rade u Holandiji, možete spasiti mnoge živote biciklista
1
Komentari
Neueste Artikel