free page hit counter 7 Stvari Koje Se Ne Smiju Govoriti Djeci - Vedra Strana

7 Stvari Koje Se Ne Smiju Govoriti Djeci

14 December 2018

Roditeljstvo je velika odgovornost. To nije samo pitanje pružanja zaštite vaše djece, već je to pitanje odgoja. Ako ne uspijete, nema povratka. To znači da ne smijete napraviti greške i morate odabrati svaku vašu riječ!

Djeca su poput spužvi. Oni žude za znanjem i to znanje u oblikuje njihovu ličnost. Vi ste odgovorni za karakter djeteta i moralne norme.

Zato smo odlučili napraviti kratki popis stvari koje nikada ne biste trebali reći djetetu.

Morate poslušati odrasle!

Kada dijete ovo sluša, automatski misli da treba povjerovati svima. To je vrlo opasno jer će vjerovati svim strancima i neće biti oprezni.

Ne plači!

Na taj način vaše dijete može naučiti da je emocija loša stvar. Naučiće blokirati sve emocije. Zato se može povući u sebe i zatvoriti se za sve. Te potisnute emocije mogu se razviti u agresiju i prilično moguće strahove.

Tačna fraza bi bila: “Reci mi šta nije u redu. Zašto plačeš? Mogu ti pomoći. ” Ako je neka fizička trauma problem, pokušajte sa:” Jeste li plakali zbog boli ili zbog toga što se plašite? “To će započeti razgovor između vas i djeteta.

Ne budi sebičan! Moraš dijeliti!

Kada dijete to sluša, uči da mora dijeliti sve. Neće stvoriti osjećaj posjedovanja. To će poručiti vašem djetetu da sve daje i neće zaštititi svoje stvari.

Dajte svom djetetu priliku da razmišlja o tome i da nauči upravljati svojim stvarima. Naučiće vrijednost posjeda. Međutim, ako ne želi dijeliti, nemojte insistirati.

Ko te to naučio!?

Kada dijete ovo sluša, automatski razmišlja o načinu kako izaći iz tog problema. Primijetiće da niste svjesni onoga šta je učinio, pa će pokušati okriviti druge i otići bez kazne.

Tačna fraza bi bila: “Zašto si to učinio?” Na taj način, vaše dijete neće imati drugi način nego, da kažete istinu. Koristiće tu šansu da se objasni.

Zašto nisi više kao dječak?

Ova rečenica može učiniti vašem djetetu da misli da je gori od drugih. To će uništiti njeno samopoštovanje, a vi ćete samo napraviti neuspjeh od svog djeteta. Nikada neće učiniti ništa dobro.

Pazite da naglasite sve pozitivne strane i pokazujete da imate povjerenja u vaše dijete! Svako dijete je jedinstveno i ima svoje vlastite talente. Samo treba malo gurati u pravom smjeru.

Pričaćemo kad dođemo kući.

Kad vaše dijete to čuje, misliće da ćete ga povrijediti. Boji se i razmišljaće: “Ne vole me! Ne želim otići kući … “Roditelji postaju prijetnja i porodična kuća postaje mjesto mučenja i kažnjavanja.

Premlad si da brineš za to!

Vaše dijete voli znanje, a ako ne želite razgovarati s njim i objasniti problem, pitaće nekog drugog. Ti drugi izvori mogu biti loši za vaše dijete.

Tačna fraza bi bila: “Nisam spreman odmah dati odgovor. Trebam neko vrijeme. “Ako vam dijete postavlja pitanje, razmislite o odgovoru. Vi ćete ostati autoritet i nećete izdati svoje povjerenje.

Izvor slika: 24viralphotos.com

7 Stvari Koje Se Ne Smiju Govoriti Djeci
1
Komentari
Neueste Artikel