free page hit counter 14 dokaza da je naš život prevara - Vedra Strana

14 dokaza da je naš život prevara

27 December 2018

Imamo vesti za vas. Većina stvari za koje ste čuli ili stvari u koje verujete su istinite. Ali postoje neke stvari u koje smo svi verovali, a oni su se pokazale kao laž i prevara.

U svemiru postoji gravitacija i ne možete samo da plutate

Postoji gravitacija na ISS-u, iako je slabija nego na površini planete. Astronauti u osnovi padaju veoma sporo, zajedno sa stanicom, što rezultira bestežinskim stanjem.

Napoleon je bio prilično visok.

Prosečna visina u Francuskoj u to vreme bila je oko 5 ‘3 “- 5’ 4”, što znači da car nije uopšte bio nizak. Napoleon nije voleo visoke šešire, prferirao je male, što je malo umanjilo njegovu visinu. A pogrešna pretpostavka psihologa, zajedno sa greškom u prevodu, dala je pojam “Napoleonov kompleks” koji ustvari nema nikakve veze sa Bonaparteom.

Koka kola ima različite ukuse.

Na ukus utiče čitav niz faktora, uključujući dodir i miris. Isto piće u različitim ambalažama takođe će biti različitog ukusa. Sara Riš, hemičarka, smatra da polimeri koji pokrivaju unutrašnjost aluminijumske konzerve mogu apsorbovati deo ukusa i mirisa, dok je staklo hemijski inertno (nema ukusa i mirisa). Ovo je verovatno razlog zašto se kola u staklenim flašama smatra najkvalitetnijom. Koja je vaša omiljena?

Kako se peškiri skladište u prodavnicama.

Neke prodavnice koriste sve vrste trikova za marketing ili samo jednostavnu udobnost. Ovo je primer rešenja protiv krađe: morate pozvati prodavca da vam donese stavku koju želite da kupite.

Zemlja zapravo nije okrugla.

Ima oblik geoida, ali ove informacije su rezervisane za ljude koji nisu poklonici hipoteze o Zemlji kao ravnoj ploči.

Hello Kitty nije mačka.

Antropolog Christine R. Yano je istraživala Hello Kitty kao fenomen masovne kulture poslednjih nekoliko godina, a ona je uverena da to nije mačka, već devojka, samostalan lik. Dokaz je da nikada nećete videti Hello Kitty na sve četiri, a ona takođe ima mačku kao ljubimca.

Dijamanti su jeftini višak ugljenika.

Kompanija De Beers ima monopol na tržištu dijamanata: osnivači kompanija su 1888. godine kupili dijamantske rudnike u Južnoj Africi, a potom su kupili i na drugim mjestima gde se, kako se ispostavilo, nalaze minijaturni ne tako dragoceni kamenčići. Nebeski visoke cene dijamanata su rezultat marketinškog poduhvata kompanije i škrtosti vlasnika.

Nisu svi čipsevi od krompira sa 100% krompirom, neki imaju 40% krompira

Tajna glatkih i jednakih čipseva je da sadrže samo 40% krompira, dok je ostatak skrob, brašno i voda. Svi sastojci se pomešaju i stisnu u posebne kalupe. Tradicionalni čipsevi su tanki, različiih oblika koji su prženi u ulju i prepoznajete ih po nejednakim rubovima i teksturom.

Nisu svi blokovi za popločavanje – blokovi.

Sada znate kako su napravljeni ovi blokovi. Naravno, to nije učinjeno svuda, ali je jeftinije i brže nego što je zapravo samo postavljanje blokova.

Odrasli moljci ne jedu odeću.

Odrasli moljci ne prave rupe u odeći: njihovi potomci to rade. Moljac je rođen i živi kako bi svoja jaja položio u krzno, koji se zatim izlegu, a gadni mali moljčići počinju da jedu odeću.

Sove imaju prilično dugačke noge.

Svi znaju da sove mogu okrenuti svoje glave pod uglom od 270 °, ali su njihove dugačke noge otkrivene slučajno: neko je samo odlučio malo podići pticu.

Zlatna ribica ima raspon memorije duže od 3 sekunde.

15-godišnji australijski student je razbio mit da zlatna ribica ima lošu memoriju i pamti samo poslednje 3 sekunde. Školski eksperiment pokazao je da riba zadržava asocijativno pamćenje najmanje 6 dana, a čak su sposobni da rešavaju jednostavne probleme (kao što je potreba za plivanjem u drugi akvarijum ako se nisu nahranili u prvom).

Chupa Chups nije američki brend.

Svetski poznatu lizalicu izmislio je Enric Bernat iz Barselone, a logotip je stvorio Salvador Dali. Na španskom jeziku, ime se izgovara zvukom “oo”, kao u “food”.

Ne možete staviti palac u nos.

A ovo je bila provera. Možete, i to je upravo ono što ste sada uradili.

Izvor slika: 24hviralphotos.com

14 dokaza da je naš život prevara
1
Komentari
Neueste Artikel