free page hit counter Savršeni brak? Onaj koji nije kopija nedozrelog sanjarenja… (čitanje 2 minuta, mudrost zauvek) - Vedra Strana

Savršeni brak? Onaj koji nije kopija nedozrelog sanjarenja… (čitanje 2 minuta, mudrost zauvek)

14 March 2019

Za duhovitog turskog šaljivdžiju, legendarnog Nasrudin-hodžu, kažu da je jednom sedeo ispred svoje prodavnice, kad ga je posetio prijatelj da mu saopšti veliku novost.

“Upravo nameravam da se oženim, pa sam vrlo uzbuđen. A jesi li ti ikad pomislio da se oženiš?” upita Nasrudina, koji mu, nakon kratkog razmišljanja, odgovori:

“Da, kako da ne! Kad sam bio mlad, čak sam to jako želeo. I pošao sam na put da potražim savršenu ženu, sve tamo do Damaska. Tamo sam upoznao ženu, dražesnu, ljubaznu i jako duhovnu, ali nije poznavala svet. Odustao sam i pošao dalje. U drugom gradu sam susreo ženu koja je bila i duhovna i svetovna, i lepa u svakom pogledu, ali nismo uspeli razgovarati. Na kraju sam dospeo i do Kaira i nakon dugog traganja našao sam savršenu ženu. Bila je duboko religiozna, dražesnog izgleda, a razumela se dobro i u svetovne stvari. Bio sam uveren da će to biti savršen brak.”

Prijatelj znatiželjno upita: “Pa zašto se onda niste i venčali?”

Nasrudin-hodža u svojem poznatom stilu odgovori: “Vidiš, prijatelju, ja sam našao savršenu ženu, ali je, ispostavilo se, i ona tražila savršenog muža.”

Kada su pitali u jednom televizijskom razgovoru u Italiji poznatoga pravnika Francesca Carneluttija šta je prevagnulo u njegovoj uspešnoj karijeri, bez razmišljanja je odgovorio: “Moja žena!” I kad je zapazio čuđenje sagovornika, dodao je: “Ona nije studirala pravo, ne brine se za moje poslove, ne traži niti daje pravne savete. Ali mi ispunjava život svojom predusretljivošću i ljubavlju. Kao da predoseća moje želje, pogađa moje raspoloženje, sluša moja jadanja, uvek pronalazi odmerenu reč… Bez nje bih bio pravi siromah. S njom mi se čini da uspevam u svakom poduhvatu.”

Ljubiti znači prihvatiti drugoga sa svim njegovim svetom, s različitostima, s nedostacima, i savršeni brak nikada nije kopija nedozrelog sanjarenja. Savršeni muž je onaj koji ne očekuje savršenu ženu. I obrnuto.

Savršeni brak? Onaj koji nije kopija nedozrelog sanjarenja… (čitanje 2 minuta, mudrost zauvek)
1
Komentari
Neueste Artikel