free page hit counter Ovo je dokaz da nikada ne treba da verujete vašim očima u potpunosti - Vedra Strana

Ovo je dokaz da nikada ne treba da verujete vašim očima u potpunosti

19 February 2019

Svi mi živimo ceo život verujući da su naše oči nepogrešive, a one nam pružaju savršenu sliku sveta oko nas. Nemojte nas pogrešno shvatiti, naše oči dobro snimaju mnogo i puno detalja, ali one mogu prevariti brže nego što mislite. Verovali ili ne, naše oči prave dosta grešaka.

Pa, kako to rade naše oči?

Hajde da razgovaramo o nekoliko stvari danas. Prvi aspekt koji trebate znati o svojim očima je kako oni funkcionišu. Kada svetlost udari u vašu mrežnjaču, ta svetlost se prenosi sa pupčaste strane vašeg oka do zadnjeg dela vašeg oka, receptori čekaju da dobiju i obrađuju informacije i pošalju ih u mozak, što čini sliku koju vidite, kao što vidite upravo sada.

Mrtva tačka

Prethodni pasus vam je rekao o tome kako vaše oči rade. Ova slika pokazuje vam anatomiju ljudskog oka. Da li ste znali da u pozadini naših očiju postoji određeno mesto, koje nema čipove ili receptore za obradu informacija?

To je oblast na kojoj se nalazi optički nerv. Pošto na optičkom nervu nema receptora, svako svetlo koje je tuda prošlo, dospelo je do nekog mrtvog mesta gde se ta slika zauvek gubi.

Možete brzo testirati svoju mrtvu tačku

Test ima veze s gornjom slikom. Ova slika ima krst i oznaku kruga. Ono što morate učiniti jeste da držite nos između dva oblika. Kada vam nos bude uperen između ova dva oblika, pokrijte levo oko i pogledajte krst desnim okom. Sada kada gledate krst sa desnim okom, pomerite glavu bliže ekranu, dok još gledate krst.

Doći ćete do tačke u kojoj više nećete moći da vidite krug, a umesto toga, videćete samo belo. To je vaša mrtva tačka. Vaš mozak ne može videti krug, tako da umesto toga popunjava nedostajući prostor. Takođe možete učiniti i sa svojim drugim okom, ovog puta fokusirajući se na krug sa levim okom dok pokrivate svoje desno oko.

Razlog zbog kojeg ne vidimo ove slepe tačke u našoj zajedničkoj viziji jeste to što bilo kakva slepa tačka koju ima jedno od naših očiju, drugo ga može videti. Naš mozak, stoga, spoji sliku iz oba naša oks da bi eliminisao sve mrtve tačke.

Periferni vid

Kada nešto vidite, pogledajte ga dok ga držite u sredini vašeg vidnog polja. To će vam dati najjasniju i najčistiju sliku. Centar vašeg vidnog polja poznat je kao centar vašeg pogleda (ili ako želite više naučnih pojmova, vašeg centralnog, paracentralnog i makularnog vida).

Vaše polje vida izvan toga je vaš periferni vid. Vaš periferni vid je deo vaše vizije, ali nije tako jasan kao vaš centralni pogled. Možda ste doživeli da ste se kretali iz ugla vašeg oka, ali kada pogledate u tom pravcu, ne vidite ništa o tome.

Vaš periferni vid nije jasan ili fokusiran i verovali ili ne, i vaš mozak to zna. Ako vidite nešto nejasno iz ugla vašeg oka i pretpostavite da je ona osoba koja stoji tu, onda je to možda zato što je vaš mozak programiran da bi osetio ono što vide vaše oči, a možda je i učinilo da vidite nekoga ko stoji tu ustvari, možda bio blic svetlosti.

Primer poznatih ličnosti

Pogledajte GIF ispod. Postoji krst između lica dve poznate ličnosti jedan pored drugog. Fokusirajte se na krst, dok se slike poznatih ljudi menjaju. Dok se koncentrišete na krst, videćete da se slike poznatih ličnosti pretvaraju u groteskno čudovište poput slike. Da li su slike na neki način uvijene?

Istina je da vaš mozak ne vidi nijednu od slika jer ste fiksirali svoj vid na krst, a ne na lica.

Vaš um će pokušati povezati tačke svega što može videti i završiti stvarajući nerealno prikazivanje glumaca i glumica

Situacija postaje još više pogoršana konstantnom i brzom promenom slika. Vaš mozak vidi jedno lice, a pre nego što ga u potpunosti može detaljno objasniti iz perifernog vida, pojavljuje se drugo lice, a prije nego što se lice može ispitati do određene tačke, ponovo se prebacuje.

Vaš mozak čini najlakšu stvar i spaja male podatke koje je pokupio sa svakog lica kako bi napravio mešovito čudovište poput tog lica. Ako pogledate bilo koju od poznatih slika, videćete svoje omiljene glumce kao što su oduvek bili, a ne kao neko čudno stvorenje.

Izvor slika: tapoos.com

Ovo je dokaz da nikada ne treba da verujete vašim očima u potpunosti
1
Komentari
Neueste Artikel