free page hit counter Obavezno pogledajte štapić kad ga izvadite iz uha: Ako je ove boje, neka vas odmah voze u bolnicu - Vedra Strana

Obavezno pogledajte štapić kad ga izvadite iz uha: Ako je ove boje, neka vas odmah voze u bolnicu

18 February 2019

Čišćenje ušiju je normalan higijenski postupak koji se treba obavljati svakih par dana. Ali, ne znaju svi da vosak obavlja zaštitnu funkciju i da može ukazivati na naše zdravstveno stanje.

Možete provjeriti značenje boje voska iz ušiju pomoću Q-tipa.

Vosak sive boje

Ukoliko je vosak sive boje i ne postoje nikakvi drugi simptomi, ne morate brinuti. Vjerovatno je u pitanju samo prašina. Redovno se ova boja voska javlja kod ljudi koji žive u gradu, zato što je prilično zagađen zrak u gradovima.

Vosak na kojem se vide tragovi kr vi

Ukoliko prilikom čišćenja ušiju primijetite tragove krvi, to može značiti da je perforiran bubnjić. Vaše uši u tom slučaju mogu biti pod utjecajem infekcija, što može uzrokovati upalu srednjeg uha. Veoma je važno stoga da posjetite doktora.

Vosak smeđe boje

Ukoliko je smeđe ili neke tamnije boje vosak iz uha, to zanči da vam je tijelo kroz neki stresni period prošlo, pa nekoliko dana provedite u mirnom okruženju.

Vosak crne boje

Ne trebate biti zabrinuti ukoliko se to samo jednom desi. Ali, ukoliko vas uši svrbe i pored toga, trebate otići doktoru zato što ukazuje u tom slučaju na gljivičnu infekciju.

Vosak bijele boje

Bijela boja može značiti da manjka mikroelemenata i vitamina u vašem tijelu, naročito bakra i željeza. Preporučuje se da u ishranu dodate zobeno brašno i grah.

Vosak koji neprijatno miriše

Ukoliko se iz vašeg voska osjeti jak i neprijatan miris, to može značiti da imate infekciju unutar srednjeg uha. Izuzev mirisa, možda ćete i buku čuti ili da vam uši pucketaju. Obavezno idite doktoru.

Tečni vosak

Ukoliko vam je u zadnje vrijeme vosak tečan, to može značiti da se počinje stvarati upala. U tom slučaju dogovorite sastanak sa specijalistom.

Suh vosak

Vjerovatno u vašem tijelu manjka sitnih masti. Pored toga razlog može biti dermatitis i druga kožna oboljenja, koja mogu dovesti do ovog stanja.

Obavezno pogledajte štapić kad ga izvadite iz uha: Ako je ove boje, neka vas odmah voze u bolnicu
1
Komentari
Neueste Artikel