free page hit counter Ako Primijetite Iskrivljeno Drvo dok Šetate kroz Šumu, Odmah Počnite Gledati Oko Sebe - Vedra Strana

Ako Primijetite Iskrivljeno Drvo dok Šetate kroz Šumu, Odmah Počnite Gledati Oko Sebe

26 December 2018

Svi koji ponekad vole razmisliti o nekim stvarima, kažu da najviše pomaže šetnja kroz šumu i dodir sa prirodom. Prije nego se opremite sprejom za bube, čizmama i ostalom opremom za planinarenje, pročitajte ovaj članak jer vas želimo upoznati sa nekim tajnama prirode.

Nakrivljeno drveće

Dok hitate kroz šumu, primjetićete drveće koje je nakrivljeno ili uvrnuto. Sudeći po podacima koje smo pronašli na stranici Američkih šuma, širom cijele Amerike se nelazi drveće sa čudnim izgledom, najčešće čudno iskrivljenih.

Neka od njih su samo proizvod prirode, ali mnoga od njih su tu kao putokazi za orijentaciju domorodaca.

Rast drveća

Drveće je iskrivljeno i povezano na takav način da nastavi rasti oko čvorova. Ovaj metod je bio popularan u domorodačkim plemenima:

Domoroci bi iskrivili drvo da postave trajne oznake puta, ostavljajući siguran put kroz zemlju prema vodi, hrani i slično. Godinama, ovo drveće je izraslo, ali je njihova uloga davno zaboravljena.

Označavanje iskrivljenog drveća

Kao što pretpostvljamo, nisu sva takva drveća iz ovog perioda označavanja. Iskrivljeno drveće inače ima mali “nos” na početku krivine. Tu su i oznake i “usjeci” na specifičnim mjestima krivine.

Ti usjeci su tu da pomognu prilikom navigacije.

Pogledajte ovaj video

Izvor slika: aweinterpro.com

Ako Primijetite Iskrivljeno Drvo dok Šetate kroz Šumu, Odmah Počnite Gledati Oko Sebe
1
Komentari
Neueste Artikel